Asansör Bakımı
Asansörler elektrikle çalışmakta olan ve mekanik düzeneklere göre bir ray sistemi üzerinde dikey hareket etmekte olan kabinlerdir. Her makinede olduğu gibi kendilerine has bir çalışma sistemi bulunmaktadır. Tüm asansör çeşitleri otomatik çalışan sistemler ile donatılmış durumdadır. Ayrıca asansörler hem insan hem de yük asansörü olarak kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra asansörler üzerinde normal çalışma koşullarına bağlı bakım, revizyon ya da kontrol çalışmalarına uygun güvenlik sistemleri bulunmaktadır.
Asansör bakımlarının özellikle de can ve mal güvenliği açısından düzenli şekilde yapılması gerekir. Ayrıca asansör bakımlarının aylık yapılması şarttır.
Asansör Bakımı Nasıl Yapılır?
- Asansör bakımı yetkili servis tarafından iki aşamada gerçekleşir. Muayene denen ilk aşamada teknik elemanlar tarafından elle ve gözle asansörün mevcut durumu tespit edilir. Servis denilen ikinci aşamada ise asansörün bakımı için gerekli işlemler yapılır.
- Öncelikle asansörü taşıyan halatlar, asansör kablosu, ray pabuçları, tahrik kasnağı yivi, makine grubundaki dişli ve yataklar, somunlar ve cıvatalar kontrol edilir. Gevşemiş olan aksamlar sıkılarak sabitleştirilir.
- Aşınmış ve yıpranmış olan parçalar varsa duruma göre bu parçaların değiştirilmesi ya da yağlanması sağlanır.
- Asansörün sürekli yağ içinde çalışan parçalarının yağları kontrol edilir. Askı halatları, kılavuz raylar, hidrolik tamponlar, kumanda anahtarları, röleler, emniyet halatları ve emniyet tertibatının hareketli parçaları önce temizlenirler ve daha sonra asansör firmasının önerdiği yağ kullanılarak yağlanırlar.
- Asansör boşluğunda, makine dairesinde ve kabin üst yüzeyinde bulunan, asansörün çalışmasını tehlikeye sokacak olan yabancı maddeler temizlenir.
- Asansörün frenleme elemanları kontrol edilerek, sarsıntısız bir frenleme yapılabilmesi için gerekli olan ayarlamalar yapılır.
- Asansörün kat ayarlarının verilen sınırlarda olup olmadığı kontrol edilerek gerekli ayarlamalar yapılır.
- Asansör kapılarının çalışması kontrol edilerek, kapıların istenilen yumuşaklıkta kapanması için gerekli olan ayarlamalar yapılır.
- Asansörün röleleri kontrol edilerek, asansörü çalıştıran ve durduran kontakların basıncı kontrol edilir, yayların ayarları yapılır ve gevşek klemens vidaları sıkılır.
- Son olarak asansöre yapılan bakım ile ilgili bakım raporu, asansörün bakım defterine yazılır.